PERSBERICHT

Gebruik kerstbomen opnieuw als ‘Heilige Grond’
Het Grondstoffenbos geeft wegwerpkerstbomen een tweede leven als circulaire grondstoffen

EINDHOVEN - Kerst is voor veel mensen een belangrijk moment in het jaar met de kerstboom als schijnend middelpunt. Maar de kerstboom stopt na dit feest niet met geven. Toch verliest de boom na kerst voor de meeste mensen zijn waarde. Hierdoor belanden er in Nederland elk jaar zo’n 2,5 miljoen kerstbomen in de verbrandingsoven. Bomen die 6 tot 8 jaar hebben gegroeid, worden vier weken gebruikt en vervolgens afgedankt. Een enorme verspilling van waardevol materiaal. Waar deze bomen dan blijven of wat er mee gebeurt, is voor veel mensen niet meer relevant. En daar moet verandering in komen volgens de initiatiefneemsters Marianne en Gina van het Grondstoffenbos. Want een kerstboom is geen afval.

Dit jaar gaat het Grondstoffenbos van start. “Het Grondstoffenbos is dé plek waar gezaagde kerstbomen een tweede leven krijgen als grondstof” aldus Marianne en Gina. “We bieden circulaire grondstoffen en halffabricaten aan, volledig of gedeeltelijk gemaakt van afgedankte kerstbomen. Daarnaast faciliteren en stimuleren we nieuwe innovatie voor een zo hoogwaardig mogelijke toepassing van het kerstboom materiaal. We ontwikkelen een transparante keten, waarbij het duidelijk wordt waar de reststroom aan kerstbomen voor wordt gebruikt. Hiermee willen we bewustzijn creëren bij de kerstboom liefhebbers over wat ze in huis halen en laten zien wat voor waarde hun kerstboom nog heeft na kerst.”

De eerste oogst

De eerste oogst uit het Grondstoffenbos is kerstbomen compost genaamd ‘Heilige Grond’. Deze bodemverbeteraar is gemaakt van onze meest heilige boom: de kerstboom. Marianne: “Zo hergebruiken we de voedingsstoffen uit de bomen en laten we planten en bomen groeien en bloeien. Hiermee maken we de cirkel rond.”

De gemeente Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Nissewaard gaan dit jaar samenwerken met het Grondstoffenbos om 15.000 kerstbomen te redden van de verbrandingsoven. De bomen uit deze gemeenten worden omgezet in 4000 zakken Heilige Grond.

Crowdfunding Heilige Grond: samen redden we 15.000 kerstbomen

“Het is onze grootste uitdaging om er voor te zorgen dat we met z’n allen ook de grondstoffen gaan gebruiken, want alleen op die manier gaan we de kerstboom écht hergebruiken”, legt Gina uit. “Het lukt alleen als we het samen doen. Daarom zijn we een crowdfunding gestart. Door het kopen van Heilige Grond voed je niet alleen de bodem van jouw tuin en/of plantenbakken, maar draag je ook bij aan de kick-start van het (op grote schaal) hergebruiken van kerstbomen in Nederland. Door jouw bijdrage kunnen we dit jaar onze doelstelling halen. En volgend jaar verder uitbreiden in het aantal bomen en verder experimenteren met het maken van nieuwe soorten grondstoffen zoals biobased bouwmaterialen, isolatiemateriaal en plaatmateriaal.”

Gun jij kerstbomen ook een tweede leven? Heilige Grond is nu te koop en wordt thuisbezorgd tijdens de start van de lente. Met elke zak hergebruik je 2,7 kerstbomen! Bestel snel jouw stukje en maak in maart 2023 je tuin lenteklaar met Heilige Grond.

 

info@hetgrondstoffenbos.nl

www.hetgrondstoffenbos.nl

Instagram: Het Grondstoffenbos