------------------------------------------------- PERSBERICHT ---------------------------------------------------

15.000 kerstbomen nu al (terug) in de winkel!

Het Grondstoffenbos geeft in samenwerking met Dille & Kamille
wegwerpkerstbomen een tweede leven als circulaire grondstof

EINDHOVEN, JULI 2023 - Waar de meeste kerstbomen worden verbrand na de kerst, zijn de 15.000 kerstbomen uit Het Grondstoffenbos op dit moment weer in de winkels te vinden. Ditmaal niet in de vorm van een kerstboom, maar in de vorm van: Heilige Grond. 

Kerst is voor veel mensen een belangrijk moment in het jaar met de kerstboom als schijnend middelpunt. Maar de kerstboom stopt na dit feest niet met geven. Toch verliest de boom na kerst voor de meeste mensen zijn waarde. Hierdoor belanden er in Nederland elk jaar zo’n 2,5 miljoen kerstbomen in de verbrandingsoven. Bomen die 6 tot 8 jaar hebben gegroeid, worden vier weken gebruikt en vervolgens afgedankt. Een enorme verspilling van waardevol materiaal. Waar deze bomen dan blijven of wat er mee gebeurt, is voor veel mensen niet meer relevant. En daar moet verandering in komen volgens de initiatiefneemsters Marianne en Gina van Het Grondstoffenbos. Want een kerstboom is geen afval.

Afgelopen kerst ging het Grondstoffenbos van start. “Het Grondstoffenbos is dé plek waar gezaagde kerstbomen een tweede leven krijgen als grondstof” aldus Marianne en Gina. “We bieden circulaire grondstoffen en halffabricaten aan, volledig of gedeeltelijk gemaakt van afgedankte kerstbomen. Daarnaast faciliteren en stimuleren we nieuwe innovatie voor een zo hoogwaardig mogelijke toepassing van het kerstboom materiaal. We ontwikkelen een transparante keten, waarbij het duidelijk wordt waar de reststroom aan kerstbomen voor wordt gebruikt. Hiermee willen we bewustzijn creëren bij de kerstboom liefhebbers over wat ze in huis halen en laten zien wat voor waarde hun kerstboom nog heeft na kerst.”

De eerste oogst 2022-2023

De eerste oogst uit Het Grondstoffenbos is kerstbomen compost genaamd ‘Heilige Grond’. Deze bodemverbeteraar is gemaakt van onze meest heilige boom: de kerstboom. Marianne: “Zo hergebruiken we de voedingsstoffen uit de bomen en laten we planten en bomen groeien en bloeien. Hiermee maken we de cirkel rond.”

De 15.000 bomen die dit jaar zijn omgezet naar natuurcompost zijn afkomstig uit de gemeente Den Haag, Nissewaard en Leidschendam-Voorburg en uit alle Dille & Kamille vestigingen. 

Heilige Grond nu verkrijgbaar bij Dille & Kamille!

Door de samenwerking met launching partner Dille & Kamille is Heilige Grond op dit moment verkrijgbaar. Gina: “We zijn er super trots op en blij mee dat Dille & Kamille ons steunt in het eerste jaar van onze missie en het mogelijk maakt dat Heilige Grond nu te koop is, zowel online als in de winkels. Met elke zak van 10 liter compost hergebruik je 2 kerstbomen. De compost is het hele jaar door te gebruiken in de (moes)tuin, in plantenbakken en voedselbossen en heeft een vruchtbaarheidverhogend en watervasthoudend vermogen. Op deze manier worden de kerstbomen op een duurzame manier hergebruikt en worden in de komende jaren hopelijk nog veel meer kerstbomen in Nederland tot compost gemaakt!”

Het Grondstoffenbos is op zoek naar nieuwe partners

Het eerste jaar van Het Gronstoffenbos is geslaagd, maar dit is nog maar het begin! Door de bomen nu weer terug te laten komen in de winkels, willen we bedrijven en consumenten activeren om mee te denken over het ‘lot’ van de kerstboom. “Om tot een duurzaam gebruik van de boom te komen, moeten we daar nu al over nadenken” aldus Marianne. “We willen graag een oproep doen en bedrijven vragen om met ons Heilige Grond te gaan aanbieden en samen aankomend jaar zoveel mogelijk kerstbomen te gaan hergebruiken. En daarnaast ook uitdagen om buiten de gebruikelijke paden te denken en samen te experimenteren met het maken van nieuwe soorten grondstoffen. Onze wens is om van de afgedankte kerstbomen elk jaar een nieuwe grondstof te ontwikkelen en denken op dit moment aan kweekpotjes van geperst houtvezel en biobased bouwmaterialen zoals isolatiemateriaal en plaatmateriaal. Want een kerstboom is geen afval!”

Gun jij kerstbomen ook een tweede leven? Heilige Grond is nu verkrijgbaar bij Dille & Kamille (10 liter zak) en Randijk Bamboe & Hoveniers (40 liter zak). 

Kijk voor meer info op www.hetgrondstoffenbos.nl en bestel snel jouw stukje Heilige Grond.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie:

Gina Neggers                    Marianne Vollebergh                     

06 45 022 146                   06 13 810 855   

info@hetgrondstoffenbos.nl

www.hetgrondstoffenbos.nl

Instagram: Het Grondstoffenbos