Heilige Grond

Gebruik Heilige Grond als bodemverbeteraar voor je tuin! Meng het met potgrond van je planten- en bloembakken (maximaal 20% compost) of gebruik het als mulchlaag (bodembedekking) in je tuin.

  1. Voedt de bodem
  2. Heeft een watervasthoudend vermogen
  3. Verhoogt de bodemvruchtbaarheid
  4. Geeft diverser bodemleven
  5. Gaat onkruid tegen

Ingrediënten: gecomposteerde kerstbomen gemengd met organisch groenafval (gras en blad). De kerstbomen zijn afkomstig uit gemeente Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Nissewaard. De kerstbomen zonder kluit zijn afkomstig uit alle Dille en Kamille vestigingen.

Heilige Grond is gemaakt volgens de richtlijnen van het Keurcompost Certificaat. Het Grondstoffenbos kan als gevolg van onjuist gebruik niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.

Inhoud: 10 liter per zak. Elke zak bevat 3,75 kerstbomen.

Inhoud: 40 liter per zak. Elke zak bevat 15 kerstbomen.

Het is gelukt!

Inzameling 15.000 kerstbomen

januari 2023

Verwerking bomen

februari - april 2023

Gebruik de Heilige Grond

mei 2023
Heiligegrond, een bodemverbeteraar van het Grondstoffenbos, gemaakt van gecomposteerde kerstbomen en organisch groenafval. Deze duurzame mix voedt de bodem, verhoogt de bodemvruchtbaarheid, verbetert het watervasthoudend vermogen en gaat onkruid tegen. Geschikt om te mengen met potgrond en te gebruiken als mulchlaag in je tuin. Gemaakt volgens de richtlijnen van het Keurcompost Certificaat en elk zakje bevat 10 liter en 3,75 kerstbomen.
Heilige Grond
kerstbomen compost

40 liter

€14,95
Af te halen eind mei '23

Den Haag
Nissewaard
Leidschendam-Voorburg

Kies jouw gemeente en bestel!

In de deelnemende gemeenten is het mogelijk om Heilige Grond eind mei op te halen. Afhaallocaties per gemeente worden z.s.m. bekend gemaakt.

Heilige Grond op tv bij BinnensteBuiten

Gebruik kerstbomen opnieuw als Heilige Grond

Heilige Grond is een nieuwe bodemverbeteraar gemaakt van gecomposteerde kerstbomen en andere groenafvalstromen. Door het composteren van deze materialen ontstaat een voedingsrijke grond die gebruikt kan worden om andere planten mee te voeden. Zo geven we de kerstboom nog een tweede leven en maken we efficiënt gebruik van ons groenafval.

Bekijk de hele aflevering van BinnensteBuiten >

‘Voed jouw tuin of plantenbakken met Heilige Grond!’

Kerstboom stof

Kerst is voor veel mensen een belangrijk moment in het jaar met de kerstboom als schijnend middelpunt. Maar de kerstboom stopt na dit feest niet met geven.

Daarom is onze bodemverbeteraar gemaakt van ‘afgedankte’ kerstbomen. Wij geloven er heilig in dat onze grond(stof) de aarde beter maakt.

Zo maken we dit jaar de kerstgedachte om beter voor onze aarde te zorgen strooibaar.

productfoto van een zak kerstbomencompost
Hand vol kerstbomen compost

'Samen verduurzamen we de kerstboom in Nederland: geef kerstbomen een tweede leven in het Grondstoffenbos!'

Deelnemende gemeenten 2022-2023

In samenwerking met drie gemeenten hebben we dit jaar 15.000 bomen ingezameld. De inzameling verliep via de gebruikelijke inzameling van de gemeente.

De drie gemeenten die dit jaar meedoen zijn:

Wil je aankomend jaar ook graag meedoen als gemeente? Stuur ons bericht!

Of heb je minimaal 100 kerstbomen en daar na kerst nog geen bestemming voor? Dan horen we ook graag van je, wellicht kunnen we hierin samenwerken.

opgehaald en afgedankte kerstbomen. klaar gemaakt voor compost

Samen redden we 15.000 kerstbomen

Na de kerstperiode zijn we begonnen met inzamelen. De afvalbeheerders van de aangesloten gemeenten hebben alle kerstbomen van straat gehaald en verzameld, waarna wij 15.000 bomen van deze stapel hebben meegenomen om te verwerken tot Heilige Grond.

In samenwerking met een groenverwerker zijn de bomen vervolgens gecomposteerd. Dit houdt in dat de kerstbomen worden gemengd met ander groenafval, voornamelijk grassoorten, waardoor er een mooie balans ontstaat. Minimaal 7 weken ligt deze hoop te broeien en wat er dan uitkomt is een voedzame bodemverbeteraar, onze Heilige Grond!

Er zijn maar een beperkt aantal zakken per gemeente beschikbaar. Bestel snel want OP=OP!

voorbeelden van wat je nu eigelijk kun maken van een wegwerk kerstboom

2023-2025

Onze droom is dat alle kerstbomen worden gebruikt als circulaire grondstof, in bijvoorbeeld:

  • biobased bouwmateriaal
  • plaatmateriaal
  • isolatiemateriaal
  • ...

Wil je...

Meedenken?
Op de hoogte blijven?
Investeren in Het Grondstoffenbos?